| Home | Odgoj matica | Proizvodi | Pcelarske teme | Linkovi | Kontakt |

 

Arilje, 24.12.2005. godine

 

Sala opštine, prepuna, mesta ni za lek. Sluša se i stojeci na vratima. Savez pcelarskih organizacija Srbije podario besplatno predavanje za Društva preko 100 clanova.

Organizacija pcelara "Savo Popovic" iz Arilja, jedna je od cetiri opštine Zlatiborskog okruga koja je ugostila SPOS-ovog predavaca, Djoka Zecevica.

I ne samo predavaca, vec Brata i prijatelja.

Kako? E, pa Udruženje pcelara "Zlatarka" iz Nove Varoši, ciji je predsednik predavac, i Pcelarska organizacija "Savo Popovic" iz Arilja, sklopiše bratstvo i prijateljstvo 17.09.2005. godine na Zlataru a potvrdiše ga 6.11. iste godine u Arilju.

To je ovom decembarskom danu dalo poseban ton. Svi razdragani i raspoloženi. Naroda-pcelara sa svih strana, pored brojnih domacina i iz Cacka, Lucana, Ivanjice, Užica, Sjenice, Požege, Nove Varoši...

Ariljci iskoristili skup, održaše godišnju Skupštinu. Sve je proteklo u najboljem redu. To je pokazalo i glasanje o visini godišnje clanarine. Ona za 2006. godinu iznosi 2.000. dinara. Odluciše da grade pcelarski dom, jednostavno sve odluke se usvojiše aplauzom!

Predavanje je proteklo u izuzetno pažljivom pracenju od strane svih prisutnih. Tema: "Razvoj pcelinje zajednice tokom godine" sa uporednim pokazateljima ravnijih i brdsko-planinskih podrucja.

Sve je potkrepljeno video demonstracijom i zapisima. U sali osim predavaca za svo vreme izlaganja ni "muva" se nije cula. Vrlo lepo i jasno izlozene su etape razvoja, potkrepljene sa prakticnim primerima a predavanje se završilo uz dugotrajan aplauz.

Ariljci su ugostili i drugog predavaca, koji doista nije sa liste predavaca SPOS-a, gospodina Mila Ostojica, pcelara iz Cacka koji je govorio o štetocinama na pcelinjacima širom Srbije.

 

Tema vrlo interesantna, predavac je mnogo više (nego što smo znali) govorio o osama, stršljenovima, muvama, leptirovima, miševima, rovcicama, ježevima...

Opšta konstatacija je da sa malo boljom opremom i grafikom predavac bi mogao obici sva udruženja širom naše države.

Kao što to prilici Ariljskim pcelarima, druženje je nastavljeno u velikoj sali osnovne škole gde je organizovan rucak za preko 150 prisutnih uz odlican muzicki program.

Ovaj dan je odlicno osmišljen jer smo doživeli još jedno divno druženje u svakom pogledu ( strucnom i prijateljskom) i ostace nam u trajnom secanju.

 

Radojica Drulovic, pcelar

Drmanovici - Nova Varoš


Copyright © 2006 Djoko Zečević, Web design by Milan Jovanović