| Home | Odgoj matica | Proizvodi | Pcelarske teme | Linkovi | Kontakt |

“Dan pcelarstva u Arilju”

 

Nedelja, 24.04.2005 . godine, CVETI , Bogom blagosloven dan za sve nas a ponajviše za Pcelarsku organizaciju “Savo Popovic” iz Arilja. A i kako ne bi bio blagosloven kada su ariljski pcelari bili domacini šeste po redu manifestacije “Dan pcelarstva u Arilju” koja se može oceniti sa najvecom mogucom ocenom, srednjoškolskom ili fakultetskom, svejedno a najprimerenije pcelarskom.

Teško je citaocima “Pcelara” docarati atmosferu u Arilju. Samo onaj ko je bio prisutan može živom recju opisati tok dogadaja toga dana. U najkracem, retorspektiva celodnevnih dogadaja, koji zbog novih iskustava u pcelarskoj tehnologiji a narocito u druženju ( što je danas neophodno, jer se sve više mrzimo!? ), koje je osnova za nova prijateljstva i licna i pcelarska, bila je sadržajna.

 

Pcelari Berana, Prijepolja i Udruženja “Zlatarka” iz Nove Varoši stigoše medu prvima, Novovarošani sa preko 30 clanova.

Predsdenik “ Brko ” i podpredsednik Prvoslav bili su neposredni i vrlo srdacni, kao da im rodena braca dolaze u goste.

Od prvog susreta sa nama, prvih toplih reci nama upucenih u znak pozdrava i izraza dobrodošlice, pa sve do rastanka, njihovi pstupci se gradativno kretahu, tako da nam nedostaju prave reci da im izrazimo zahvalnost.

Verujem, da se tako osecaju svi koji su toga dana bili u Arilju, a bilo je gostiju – pcelara iz Požege, Kosjerica, Užica, Bajine Bašte, Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, Sjenice, Ivanjice, Lucana, Cacka, Milanovca, Šapca, Kragujevca, Jagodine, Kamenova, Petrovca, Aleksinca, Rudog, Višegrada, Berana…

Plato ispred “Elena”, od ranih casova bio je mesto ispunjeno raznim sadržajima: proizvodaci pcelarske opreme, tu je cuveni proizvodac košnica “ Jupiter-Komerc ” sa Micom i neizbežnim Veljkom koji stiže da prodaje ali i kao clan Upravnog odbora slavljenickog Društva, da docekuje goste, tu je “Mateks” iz Šapca sa dr Matijom , Filipovic iz Užica sa papiricima za dimljenje, proizvodaci sada vec cuvenih presa (bušilica) za ramove, ovdašnji Šendekovic i Ivanjicanin Vujovic, sa opremom Miletic , Mima iz Kragujevca, Voštic iz Cacka, “ Zlatna pcela” iz Race, posude Ceptera iz Milanovca, > MIP < Mladenovic iz Arilja sa prohromskom mrežom za podnjace i mnogi drugi sa širokom lepezom opreme i pcelarskih proizvoda.

Svi su sa divljenjem i oduševljenjem pozdravljali maleni orgestar trubaca “Danijela” devojcicu i mališane od 7-12 godina koji su vešto baratali tipkama trube, cija je velicina kod nekih odgovarala izvodacu, a bubanj je bio mnogo veci od bubnjara!?

Mnogobrojne goste je pozdravljalo i Kulturno umetnicko društvo “Orfej”.

Otvarajuci manifestaciju, predsedenik Milutin Maricic “Brko” pozdravio je prisutne, zaželeo dobrodošlicu i unapred se izvinuo ako bude nekih propusta u organizaciji, a Predsedenica SO Arilje. Dr Ljubica Bogosavljevic je uz pozdrave navela da ovde žive i druga udruženja ali da pcelari “prednjace”.

U ime Predsedenika i IO SPOS-a , pozdrave je preneo i prisutnima se obratio, Đoko Zecevic, sa željom da ova manifestacija preraste u “ Dane Ariljskih pcelara ” pa i cele Srbije.

Sala Sokolskog doma je bila tesna da primi sve zainteresivane pcelare (mnogi su stajali) na zaista izvanrednom predavanju koje je o Varoi destruktor , (demonstrirajuci vizuelne efekte na video bimu, držeci pažnju prisutnih u savršenoj tišini, nepuna dva sata), održao dr Rodoqub Živadinovic. Živadinovic je govorio o pozitivnim i negativnim dejstvima Amitraza Matisana, Perizina, Apitola, Apihema, Mravlje i Oksalne kiseline, zavšivši izlaganje sa 13 prakticno iskustvenih i sistematizovanih poruka, kako treba raditi ako pcelar želi u košnici zdrave pcele.

Protokolom su se svi gosti našli na uzornom i lepo uredenom pcelinjaku Ljubinka Jovicica u Bogojevcima. Preko svih košnica, ispod pokolpaca virio je zategnut papir. Za radoznale Jovicic je objasnio da je tokom marta pa i aprila veoma važno obezbediti toplotu za leglo, praveci vazdušni jastuk izmedu poklopne daske i poklopca.

Lepo uredena Pcelarska koliba sa priborom i alatom ukazivala je na odlicnog zaljubljenika u pcelice.

Gosti su zavirivali, pitali i konsultovali se uz nova iskustva i saznanja. Jovicic je kao dobar domacin sve goste pocastio picem po želji i prženom ribom.

Na ovoj divnoj manifestaciji koju su zaista odlicno organizovali (verovatno sa mnogo rada i truda) Ariljski pcelari, sklopljena su nova poznanstva, dogovarana strucna saradnja, ugovarani novi susreti a potekla je i jedna divna inicijativa za bratimljenje pcelara Nove Varoši i Arilja .

Ovo može biti primer kvaliteta rada pcelara Arilja i posledica rezultata ovakvih druženja i susreta, jer saznadosmo i za druge njihove aktivnosti, na primer organizovanje pcelarskih sekcija i predavanja u ovdašnjim školama a sve u cilju popularizacije pcelarstva.

Na ovoj manifestaciji dode i do dogovora da se u Užicu 10. maja (domain, Slobodan Marjanovic) održi sastanak i dogovor oko formiranja Asocijacije pcelarskih organizacija jugozapadne Srbije, koja bi obuhvatala Moravicki i Zlatiborski okrug.

Samo veliko “bravo” za predsedenike i predstavnike svih udruženja ova dva Okruga jer je ova odluka javno (više od 300 prisutnih) gromoglasnim aplauzom doneta.

Odlukom pcelarske organizacije “Savo Popovic” predsednik Brko je urucio knjige u znak zahvalnosti za saradnju, Đoku Zecevicu, Rodoljubu Živadinovicu i Slobodanu Marjanovicu . Podeljene su i zahvalnice zasluznim za organizovanje ove svecanosti.

U popodnevnim satima u velikoj sali dacke kuhinje ovdašnje osnovne škole, druženje je nastavljeno uz standardno dobru muziku i rucak carski, gde svega beše što samo ljubav može da priredi i ponudi.

Poneko od gostiju i u mikrofon zapeva ( Beranci ) a svi zajedno zapevasmo pesmu “Sa Javora Mucnja i Golije…”

Velika lutrija je davala poseban ton gozbi. Tehnicka roba, usisivaci, košnice, lamperija, cebad, mamili su novac za srecke a TV odnese Nova Varoš, (razlog više za bratimljenje).

Na rastanku, pozdravi, zagrljaji, stisak ruku zbog novih prijateljstava, jer smo na ovaj divan “Dan pcelarstva Arilja” bogatiji za ljubav divnih stvorenja koja su neumorno radila celi dan dok smo se mi veselili i družili.

Pa ko onda kaže da pcelari nisu plemenite duše? Kako davno rece prof. Jovan Živanovic, “Ovijem poslom se ne mogu zanimati gadne duše” pa neka tako i bude.

Živi nam i zdravi bili Ariljski pcelari.

Nosimo vas u lepim secanjima i uspomenama.

 

Đoko Zecevic, Nova Varoš - ZlatarCopyright © 2006 Djoko Zečević, Web design by Milan Jovanović