| Home | Odgoj matica | Proizvodi | Pcelarske teme | Linkovi | Kontakt |

 

DRUŠTVO "DRAGACEVSKI PCELARI"

Poštovane i uvažene kolege Pcelari,

Podatak o 111 godina organizovanog pcelarenja, i 80 godina od osnivanja Dragacevske pcelarske Podružine, obavezuje sve pcelare Srbije da sa poštovanjem i divljenjem govore o pcelarestvu Dragacevskog kraja. A kako i ne bi, kada ste bili organizovani u vreme velikog umnog i nadasve plemenitog pcelara prof. Jovana Živanovica. Poznajuci neke pcelare Dragaceva, ne mogu se oteti snažnom utisku da ste povukli pcelarske ?gene? profesora Živanovica koji je ? do uzvišenosti podizao pcelinju misiju u moralnom , radnom i vaspitnom pogledu?.

Osmisliti, scenario napisati i snimiti film ?Medna dolina Dragaceva? kao i ?Radovi na pcelinjaku po mesecima? mogu samo nadahnuti pcelari i plemeniti ljudi koji pre svega vole pcelu a samim tim i sve ljude. Narocito, prvim filmom ste pokazali svu lepotu Dragacevske doline a bez zazora i stida rekoste i poreklo vaših pcelica ne zaobilazeci ni Stari Vlah a ni Novu Varoš. Reci Ratkove u filmu izgovorene su sa puno ljubavi, plemenitosti, pcelarskog entuzijazma, apela i upozorenja. Poetika u smislu lepote ogleda se i u stihu ?Dragacevo ružom omedjeno, pola ružom pola bosiokom? kojom Ratko podiže lepotu Dragaceva do nebeskoh visina, naravno sa razlogom.

Šta reci o mojim drugarima pcelarima, Dacu, Baji, Ratku, Popu a da druge ne uvredim. Nije im bilo teško da dodju na Zlatar, snime ambijente i ugrade u film ?prvenac? u Srbiji. Najkrace, oni se mogu oznaciti kao ambasadori Dragacevskog pcelarstva. Što bi Zlatarski seljak rekao, ?dobri naki ljudi? a i kako ne bibili kada su ispunjeni pcelarskom plemenitošcu.

Uostalom u predgovoru recnika za kovandžije pored ostalog profesor Živanovic kaže: ?Sve su kovandžije, s malim izuzetkom dobri ljudi. Ovo je sa svijem pojmljivo, jer pcelarstvo je tako plemenito da se njime gadne duše ne mogu zanimati?. Zbog ovih reci izgovorenih u davno vreme kada su vaši preci organizovano pcelarili, stekao sam cvrst utisak da nosite ?gene? tradicije vaših predaka.

U Užicu na godišnjoj Skupštini pcelara potece inicijativa za formiranje ASOCIJACIJE pcelarstva zapadne Srbije,te se nadam da ce Dragacevski pcelari podržati ovu ideju.

Sa željom da nam svima bude medna godina kao što je vaša medna dolina pozdravljam Vas i želim licnu i porodicnu srecu.

Na kraju da potsetim, na pcelinjaku cuvenog i za pcelarstvo zaslužnog profesora Živanovica, izmedju ostalih stajala je i ova izreka na latinskom:

IN TENUI LABOR

AT TENUS NON GLORIA

Što u prevodu znaci:

BICE POSLA OKO STVARI MALE

ALI SLAVA NECE BITI MALA.

Prof. Djoko Zecevic

Nova VarošCopyright © 2006 Djoko Zečević, Web design by Milan Jovanović