| Home | Odgoj matica | Proizvodi | Pcelarske teme | Linkovi | Kontakt |


Neobične medokradice

Ovih dana na Grupi "časopis - PČELAR" mogu se pročitati diskusije i jadikovanja oko "medokradica" u najnovije vreme "savremenih", koji izvrcaju med a ramove vrate kao veliki dobrotvori! Ovakvu vrstu "pozajmljivača" meda mozemo okvalifikovati kao "uobičajenu". No, u pčelarstvu se dešava da su otimači meda i bića koja ne mozemo lako sprečiti ni zaustaviti?
Muke i nevolje stacioniranih pčelara Zlatara i Jadovnika nisu samo u dugim i hladnim zimama, kasnom razvoju, raznim bolestinama i bahatosti novih zagadjivaca flore i faune već u jednoj vrlo neobičnoj aktivnosti medveda ( da li jednog ili više, Bog zna ) koji haraju na ovdašnjim pčelinjacima.
Pčele u Banatu i Bačkoj su daleko od kuće vlasnika, ali ovde su neke i pokraj samih kuća, ali ne pomaže a ko bi i kako pomogao, e, to je ovde teško i nerešivo pitanje?

 

Verujući da će čitaoce časopisa zaintrigirati ovaj problem, evo kratke storije ( informacije) uz nekoliko snimaka najsvezijeg dogadjaja o pomenutin nevoljama.
Dana 09.07.2005. godine, Milivoje Jaksic, sekretar Udruzenja pcelara iz Prijepolja, došavsi na svoj pčelinjak u mesto Milošev Do podno planine Jadovnika, doživeo je novo iznenadjenje. Naime, u protekloj noći njegov pčelinjak po treći put za zadnju godinu posetio je Medved.
Ravno pre godinu dana ( 01.07.2005.), Medo ( nezna se da li je isti?) je napravio dar-mar porušivši četiri pčelinje zajednice a pomerio je još pet tako da je u uredno ogradjenom pčelinjaku nastao pravi haos! Grabež je bila neizbežna, razlog više jer je pčelinjak udaljen od mesta stanovanja Jakšića više kilometara, te pčelar nije mogao odmah intervenisati. Gubici su bili veliki u svakom pogledu.
Jakšić je tada popravio ogradu, pojačao sa pet struka bodljikave zice, rasporedio "strašila" oko pčelinjaka, postavio reflektore sa foto-ćelijama koji su se palili na prilaz pčelama. Po tragovima oko pčelinjaka Medo je izvršio vizitu i 23.06.2005. godine ali je iz nekih razloga "odustao" od zasladjivanja (verovatno se reflektor upalio), ali nažalost u noći 8 na 9. jula nestalo je struje i pružila mu se prilika da se dobro zasladi.
Ovaj put je pod okriljem mraka "zgužvao bodljikavu žicu, ušao u pčelinjak rasturio DB košnicu od 12 ramova sa tri puna polunastavka meda, izbacio sedmoramni nukleus sa pčelama van ograde oko 5 metara i verovatno po dolasku struje izašao i pobegao u šumu.
Kada je Jakšić pristigao da skida nastavke i ocedi med u pčelinjaku je bio opsti metež, "kuvalo" je od grabeži jer je bilo meda, voska i mrtvih pčela po travi, u, i oko pčelinjaka.


Šteta na samom pčelinjaku je velika. Istog dana pčelinjak su posetili stručnjaci iz Srbijašuma jer oni gazduju na ovom području a zna se Medved je zakonom zaštićena životinja?
Po pozivu kolege Jakšića, lino sam se uverio na licu mesta u "dela" uvaženog ( zaštićenog ) "gosta", napravio mnogo snimaka i popisao rasturene delove košnica. Veliku brigu oko nevolja koje su zadesile njegove pčelare ispoljio je i g. Munib Kapidzić, predsednik prijepoljskih pčelara koji je istog dana samnom konstatovao faktičko stanje Jakšićevog pčelinjaka.

 

Što je još čudnije pčelinjak se nalazi neposredno pokraj seoske kuće, ali to posetiocu nije pravilo smetnje za apanažu.
Po prijavama i saznanjima Medo je prošle godine pored Jakšića posetio i pčelinjak Svetomira Matovića iz Kosatice podno planine Zlatara a u ovoj 2005. godini u snagu i sladostnu zelju Medveda uverili su se Slaviša i Radomir Matović kao i Milan Milanović koji pčelinjake imaju na obroncima planine Zlatara u selima Kosatica i Medjani a i Bozidar Janjušević i Golub Milanović iz Miloševog Dola podno planine Jadovnika te Smail Fazlić ( 2 posete ) iz Hisardzika nedaleko od Prijepolja. Naravno, svi su oni pretrpeli veliku štetu na svojim pcelinjim zajednicama.
Nakon ovih dogadjaja mnogi imaoci pčelinjih zajednica sa ovih prostora strepe od nezvanog "gosta" a ako se desi kako i od koga nadoknaditi ogromne štete, kada svi sa sebe skidaju odgovornost.
Sve su prilike da će državni Sud imati posla oko ovakvih nerazumnih i neobičnih medokradljivaca koji nisu tako "humani" kao savremeni u Banatu koji med izvrcaju a ramove vrate u košnice?

Djoko Zečević - Nova Varoš

 

 

 Copyright © 2006 Djoko Zečević, Web design by Milan Jovanović